KUNA Privjesak za ključeve

KUNA Privjesak za ključeve

15,00 

Na zalihi

Privjesak za ključeve ORGINALNA HRVATSKA KOVANICA u drvenom prstenu s ugraviranim pleterom. Kovanica je pomična, okreće se unutar prstena.

Kuna, novčana jedinica Republike Hrvatske u upotrebi od 30. svibnja 1994. do 31. prosinca 2022.

OGRANIČENA NAKLADA

Nije moguće birati apoene

 

 

Opis

Kuna, novčana jedinica Republike Hrvatske, uvedena je 30. svibnja 1994. Kovani novac kuna i lipa izdan je u apoenima od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu d.o.o. u Zagrebu.
Naziv novčane jedinice kuna potječe od naziva za kunu zlaticu, životinju koja nastanja hrvatske šume, a čije je krzno u hrvatskim krajevima u prošlosti služilo kao sredstvo robne razmjene, tj. imalo je funkciju novca.

Odabir naziva kuna zahtijevao je odgovarajuću prilagodbu za njezin stoti dio (jedna kuna dijeli se na sto lipa). Kako naziv kuna potječe iz životinjskog svijeta, tražio mu se parnjak u biljnome. Predložen je naziv lipa (drvo), glasovno vrlo jednostavan naziv, koji ima i stanoviti oslonac u hrvatskoj folklornoj, književnoj i povijesnoj tradiciji.

Motivi na licu i naličju kovanog novca

Na licu kovanica od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa nominalna vrijednost smještena je na podlozi od grančice lipe s listovima i cvjetovima, a na kunama je podloga za nominale 1, 2 i 5 lik kune u trku. Ispod brojke i podloge smješten je naziv novca.

Na naličju svih apoena lipa i kuna nalazi se uz godinu motiv biljne (na lipama) ili životinjske vrste (na kunama) prisutne u Hrvatskoj:

1 lipa KUKURUZ
2 lipe VINOVA LOZA
5 lipa HRAST LUŽNJAK
10 lipa DUHAN
20 lipa MASLINA
50 lipa VELEBITSKA DEGENIJA
1 kuna SLAVUJ
2 kune TUNJ
5 kuna MRKI MEDVJED

Na neparnim su godištima (od 1993.) nazivi biljaka i životinja na hrvatskom jeziku, a na parnim godištima (od 1994.) na latinskome.

 

 

Dodatne informacije

Materijali

Možda će vam se također svidjeti…

Have no product in the cart!
0